Reconstrucció virtual del monument ibèric de Cal Posastre
Vídeo de la reconstrucció hipotètica del monument, interpretat com a estela, a partir dels fragments recuperats. Ha estat creat com a suport de les restes més rellevants d’aquest, que formen part de l’exposició ‘L’enigma Iber. Arqueologia d’una civilització’ (MAC Barcelona, del 29 d’abril de 2021 al 16 de gener de 2022). L’anastilosi virtual ha permès posicionar en l’espai bona part de les restes, prèvia modelització fotogramètrica, i plantejar la volumetria i l’aspecte final. El resultat ha estat un treball en equip multidisciplinar que ha facilitat l’estudi arqueològic del monument així com la creació d’un producte de coneixement i divulgació del patrimoni ibèric.
La fotogrametria ha estat realitzada per Albert Sierra, Laia Turbio i Òscar Balada (Programa Giravolt), el disseny 2D i 3D per Pablo Aparicio i Elena Valero (PAR / Arqueología y Patrimonio Virtual i 3D STOA / Patrimonio y tecnologia S.L.;) i la hipòtesi de reconstrucció per Pablo Aparicio (PAR), Magí Miret (Servei d’Arqueologia i Paleontologia), Núria Molist, Gabriel de Prado i M. Carme Rovira (Museu d’Arqueologia de Catalunya).
El monument de Cal Posastre és una obra singular tant per ser una de les poques manifestacions escultòriques entre els ibers del nord com per la seva iconografia. Un genet –a qui estaria dedicada l’estela– domina l’escena superior mentre que a l’inferior trobem un seguit de personatges asseguts –tal vegada la representació del seu llinatge. Als laterals hi ha fileres de caps masculins sobreposats. Va ser destruït i enterrat en diferents fosses a inicis del segle I aC.