La fil·loxera al Penedès

La fil·loxera al Penedès

La producció de vi durant tota la segona meitat del segle XIX va ser molt elevada. La major part del producte obtingut es destinava a l’exportació. El camp vitivinícola català es va aprofitar de la crisi del seu veí francès, principal competidor en el mercat, a causa de la fil·loxera, un insecte hemípter que s’alimenta del cep de la vinya. Tot i els intents per evitar la seva propagació, la plaga de la fil·loxera va envair les vinyes del municipi martinenc el setembre de 1891. Va destruir tots els ceps autòctons i provocà una greu crisi socioeconòmica a la població i a la comarca. Es van haver d’arrencar tots els ceps supervivents i s’abandonaren moltes terres. Molts foren els investigadors que buscaren solució al problema, però l’ús de sulfur de carboni, tot i ser efectiu, era molt costós a causa de la quantitat d’hectàrees afectades. La implantació del cep americà, resistent a la fil·loxera, en va ser la solució, i juntament amb la transformació cap a una agricultura més especialitzada foren La fil·loxera al Penedès el camí per la reactivació de l’economia local.